ITÁLIE

ITALSKÁ VÍNA jsou bohatá svými možnostmi, chybí jim však zaměření, v důsledku toho je jejich image, nebo chcete-li - celková koncepce - ve své skutečné rozmanitosti spetitá. V Itálii se réva pěstuje tak snadno, že by člověk očekával, že po středozemní přeháňce vypučí dokonce i z trhlin na chodnících. Kromě toho je zde počet zajímavých domorodých odrůd révy vyšší naž v jakékoli jiné vinařské zemi světa včetně Francie. V Itálii však nejsou žádné velké regiony - pouze provincie, které k sobě navzájem přiléhají. Spotřebitel tudíž nemůže italská vína vizuálně lokalizovat na mapě svých představ, jak je to možné u vín francouzských. Odrůdy révy a typy vín nejenže splývají v rámci jednotlivých provincií, ale dokonce je přesahují, a už i tak dosti zmatený obraz ještě více zatemňují. Přes to vše produkuje Itálie, stejně jako Francie, čtvrtinu světových vín a italský export je zdravý. Kdyby se Itálie rozhodla vypracovat souvislou koncepci žřetelných a výrazných regionálních stylů, vyvstal by Francii soupeř, se kterým by určitě měla starosti. Jak lze očekávat od národa s tak značnými geografickými a kulturními odlištnostmi, vyrábí Itálie doslava nepřehledný šik různých typů vín. Nehledě jen na pevninu, oba ostrovy Sicílie a Sardinie disponují vzkvétajícím vinařským průmyslem.

SEVEROZÁPADNÍ ITÁLIE - oblast pokrývá rozsáhlý vinařský region PIEMONTE jakož i regiony LIGURIE, LOMBARDIE a VALLE D´AOSTA. Vína jsou všeobecně plnější a bohatší než vína z oblasti severovýchodní, která je hornatější.

SEVEROVÝCHODNÍ ITÁLIE - svěžest, řízná kyselost a čistota odrůdového charakteru personifikuje vína ze severovýchodních regionů TRENTINO - ALTO ADIGE, FRIULI - VENEZIA GIULIA a VENETO, dávejte si však pozor na vína vyráběná ve velkém, která jsou tak čistá a čirá, že jim chybí jakákoli hroznová chuť.

STŘEDNÍ ITÁLIE - ZÁPAD - srdce Itálie je současně i centrem nejdůležitějšího exportu špičkových vín v zemi, kterému dominují slavná červená vína SANGIOVESE z nízkých pohorků TOSKÁNSKA a z údolí prostírajících se mezi FLORENCIÍ a hranicemi oblastí UMBRIE a LAZIA.

STŘEDNÍ ITÁLIE - VÝCHOD - oblast zahrnuje regiona EMILIA-ROMAGNA, MARCHE, ABRUZZI a MOLISE. Vína nejlepší kvality pocházejí z regionů Marche a Abruzzi, nejznámější však je ,,lízátkové'' víno Lambrusco z regionu Emilia-Romagna, které se exportuje v ohromných množstvích.

JIŽNÍ ITÁLIE A OSTROVY - horká a kopcovitá, s vulkanickými půdami, je starobylá a produktivní vinařská oblast. Její nadprodukce je trvalým problémem, ale pečlivě vyrobená vína začala již před nějakými deseti lety vylepšovat pošramocené image jižní Itálie, když hostující skupina létajících vinařů vyrobila z místních odrůd pozoruhodná a výrazná vína.

FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ CHUŤ A KVALITU :

UMÍSTĚNÍ : Severovýchodní Itálii ohraničují ze severu Dolomity a z jihu Jaderské moře

PODNEBÍ : Podobné jako v severozápadní Itálii jsou léta horká a zimy chladné a drsné, mlhy se zde vyskytují méně, zato krupobití může být častější. Dochází zde k nepředvídatelným proměnám počasí, takže jsou velmi významné specifické podmínky pro každý ročník, zejména pro červená vína.

POLOHA : Vinice se nacházejí v rozmanitých polohách, od příkrých horských svahů v oblasti Trentino Alto Adige po rovné, aluviální planiny oblastí Veneto a friuli Venezia Giulia. Nejlepší vinice jsou vždy umístěné v hornaté krajině.

PŮDA : Většina vinic se rozprostírá na glaciálních morénách - krupičnaté směsi písku, štěrku a sedimentu, usazeného v době ledové. Většina z půd je jílovitá nebo písčito-jílovitá a nejlepší polohy jsou často slínovité a bohaté na vápník. Lehká, kamenitá půda v jižním Tyrolsku je rychle louhována povětrnostními vlivy a musí být ročně přihnojována.

VINAŘSTVÍ A ZPRACOVÁNÍ VÍNA : V severovýchodní Itálii se prosadily modernější zpracovatelské technologie a experimentování se zahraničními odrůdami révy. Byla první oblastí, která použila kvašení zastudena, a zpočátku byla vyráběná vína tak čistá, že úplně postrádala přírodní charakter. V současné době se provádí řada experimentů s používáním nových dubových sudů s cílem zvýšit intenzitu chutě a vůně.