NĚMECKO

Německo je nejsevernější vinařskou oblastí v Evropě. Kde i při své specifické klimatické a geologické podmínky zaujímá jeho produkce především vína bílá.

V Německu je celkem 102 000 ha vinic, které obhospodařuje 48 000 vinařů.

Ročně se v Německu vyrobí asi 8-10 milionů hl vína. Německo je čtvrtým největším producentem vína v Evropě a ve světovém měřítku zaujímá 9 té místo. Pětinu veškeré produkce dává Německo na export. 

Hlavním klíčem úspěchu německých vinařů je výkonnost kvality a cukernatosti. Každé víno je zařazeno podle přirozeného obsahu cukru v hroznech. Čím více cukru obsahují, tím je kvalita vyšší. Mezi největší německá vína tedy patří vína bílá, sladká.

CÉPAGES: Mezi další bílé odrůdy patří Muller Thurgau, Gewurztraminer, Rulandské šedé, Silvaner, Kerner. Na území Německa se nachází 60% celosvětové výsadby Ryzlinku rýnského.

Z červených odrůd se zde pěstuje Frankovka, Trollinger, Dornfelder, Lemberger, Pinot Noir, Portugieser, Spatburgunder, 

Místní specialitou je Schillerwein a Weissherbst Rosé. V poslední době se zde vysazují i mezinárodní odrůdy jako Merlot, Cabernet Sauvignon, Acolon, Domination a Sauvignon Blanc.

HISTORIE: První zmínka o pěstování vína v Německu je známá již od dob Keltů, Etrusků a Řeků. Opravdový stavební kamenem německému vinařství dali Římané, kteří začali zakládat vinice na levém břehu řeky Rýn. Později v 3. století se výsadba rozšířila do Moselu. Zvětšování vinic povolil Římský císař Probus. Rozšiřuje vinice na levém břehu Rýna v oblasti Palatinate a Baden- Wurttembergu. P

V 5. století byla severní část Galie osídlena germánskými kmeny, kteří zakládají římskou říši. V 7. století za vlády Karla Velikého, se réva začíná rozšiřovat do dalších regionů a především do Bavorska. Zásluhou klášterů jsou vysázeny nové vinice na úrodných půdách. Církve v té době vlastnili velké množství vinic. Tradice klášterního vinařství však končí po dobytí levé části Rýna Napoleonem a příchodem 30ti leté války. Většina vinic je vymícena, vypálena a zůstali ladem. 

Obnova vinic přichází až s 18. stoletím kdy se v oblastech Porýní a Moselu vysazují odrůdy Ryzling a Sylván. Další katastrofou, která německé vinařství postihla bylo ničení révokazem. 

V roce 1872 díky Výzkumnému ústavu pro sadařství a vinařství zde začíná výsadba odrůd, které jsou charakteristické pro místní podmínky. Zakládají se první vinařská družstva. 

NĚMECKÉ VINAŘSKÉ OBLASTI: 13 hlavních oblastí ( Ahr, Baden, Franken, Hessische Bergstrabe, Mittelrhein, Mosel, Nahe, Palatinate, Rheingau, Rheinhessen, Saale - Unstrut, Sasko, Wurttemberg.

  • Mosell - nejstarší vinařská oblast. Nachází se v údolí řeky Mosely. Místní odrůdou je Ryzlink rýnsky. Regionální specialitou je odrůda Elbling. Vína jsou zde znmá pro nízký obsah alkoholu a specifickou kyselinku.
  • Rheinhessen - největší vinařská oblast v povodí řeky Rýny. Místní odrůdou je zde Liebfraumilch. 
  • Pfalz- druhá nejvštší vinařská oblast. Je zde nejteplejší podnebí, rozmanitá půda. Vinice jsou vysázeny v rovinách nebo mírných kopcích. Hlavní odrůdou je také Ryzlink rýnský a Dornfelder a Pinot Nori.
  • Baden - třetí největší oblast, která leží v jihozápadní části Německa. V oblasti severního břehu Bodamského jezera. Hlavní odrůdou pro tuto oblast je Muller Thurgau, Rulandské šedé, Spatburgunder. Specialitou je růžové víno Badisch Rogold (směs z odrůd Rulandské šedé a Rulandské modré).
  • Ahr - malá vinařská oblast. Zde je mírné podnebí a pěstuje se zde především odrůda Spatburgunder (Pinot Noir), Portugal a Dornfelder, Muller Thurgau a Ryzlink rýnský.
  • Nahe - leží západně od Rheinhessenu na svazích údolí řeky Nahe. Tato vinařská oblast je poměrně mladá a známá pro své bílé odrůdy - Muller Thurgau, Riesling, Sylvaner, Kerner, Bacchus, Rulandské šedé a bílé.
  • Rheinpfalz - leží u francouzských hranic mezi řekou Rýn a pohořím Haardt. Hlavní odrůdou je Kerner, Riesling z modrých pak Portugal, Pinot Noir a Dornfelder.