RAKOUSKO

Na Rakousko bývá nahlíženo jako na víno vyrábějící ,,klon'' Německa, avšak během posledních deseti let začalo Rakousko pomalu, ale jistě budovat svou vlastní jedinečnou vinařskou identitu a vyrábí několik mimořádně vynikajících červených vín.

Koncem sedmdesátých let minulého století se produkce vína v Rakousku zvýšila, zatímco domácí spotřeba upadala, což vyplývalo z největšího ,,jezera vína'' mimo rámec Evropského společenství.

Rakouský vinařský průmysl byl zaměřen především na export do Německa, které bylo jeho tradičním nejvýznamnějším zákazníkem. Jako důsledkem ohromných sklizní jako v Německu, tak i v Rakousku prodej do Německa poklesl, nadvýroba v Rakousku však pokračovala. Když se ohlédneme zpátky, můžeme tzv. ,,FRIDEXOVÝ SKANDÁL'', ke kterému došlo v roce 1985, posuzovat jako dar z nebes pro Rakouské vinařství. Mělo to samozřejmě za následek, že rakouská vláda byla vystavena značnému tlaku na zpřísnění kontrol, ale zato má dnes Rakousko nejpřísněji kontrolovaný a nejbezpečnější průmysl na světě.

FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ CHUŤ A KVALITU VÍNA :

UMÍSTĚNÍ: Vinice se nacházejí na východě země, severně a jižně od Vídně, hraničí s Českou republikou, Maďarskem a Slovinskem.

PODNEBÍ  Podnebí je teplé, suché, kontinentálního typu, s ročními srážkami pohybujícími se mezi 57 a 77 cm. Nejteplejší a nejsusší oblastí je Burgenland, kde v teplých podzimech mlha vystupující z Neziderského jezera (Neusiedler See) podporuje růst Botrytis cinerea, ušlechtilé plísně, kterou vinaři milují.

POLOHA: Réva se pěstuje na všech typec půd, od rovinatých nížin u Dunaje až po údolní straně - které jsou velmi příkré a terasovité. A od pahorkovitého Burgenlandu po svahy hornatého Štýrska.

PŮDA: Půda se mění zpravidla od kamenité břidlice, vápence a štěrkovité půdy (i když obvykle jílovité) na severu přes převážně písčité půdy na pobřeží neziderského jezera v Burgenlandu až po jílovité s určitým obsahem sopečných vyvřelin ve Štýrsku.

VINOHRADNICTVÍ A VINAŘSTVÍ: Určitě nebude překvapením, že rakouské metody jsou velmi podobné německým, ačkoliv byly zavedeny moderní techniky, vyrábí se tradičními metodami mnohem více rakouských než německých vín. Více než 85% vín v zemi se pěstuje systémem Lenz Moser, což je metoda vedení vinných keřů ve dvojnásobku jeho normální výšky, čímž se dosahuje poměrně příznivějšího poměru mezi kvalitou a náklady tím, že umožňuje použití mechanizované sklizně. Tento systém přinesl proslulost jeho rakouskému vynálezci Lenz Moserovi a byl přijat nejméně jedním vinařem ve většině vinařských zemí. Sběr vína je prováděn tradičními metodami obzvláště na strmějších svazích a pro sladší druhy.

VINAŘSKÉ OBLASTI: 

Carnuntum, Kamptal, Kremstal, Thermenregion, Traisental DAC, Wagram, Wachau, Weinviertel DAC, 

CÉPAGES (odrůdy révy): Blauberger, Modrý Portugal, Blauer Wildbacher, Frankovka modrá, Bouvierův hrozen, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Chardonnay, Veltlínské červené rané (synonymum Malvasia), Furmint, Gewürztraminer, Goldburger, Veltlínské zelené, Pinot blanc, Merlot, Müller Thurgau, Muškát, Muškát Ottonel, Neuburské, Pinot gris, Veltlínské červené, Rotgipfler, Sauvignon blanc, Scheurebe, Svatovavřinecké, Sylvánské, Trollinger, Ryzlink, Ryzlink vlaššký, Zierfandel, Zweigelt.

DRUHY VÍN - RAKOUSKA :

BLAUBURGER - červené víno, kříženec Modrého Portugalu x Mordé Frankovky, který poskytuje skvěle zbarvené víno nízké úrovně, které se však ležením v láhvi zlepšuje.

ARCHIVACE: 1 - 3 roky

MODRÝ PORTUGAL: červené víno, toto se zdá být nejpěstovanější rakouskou modrou odrůdou, lze ji obvykle najít v Dolním Rakousku, částečně i v oblasti Pulkautal, Retz a v regionu Thermen, kde region poskytuje lehké, ale velmi intentivně zbarvené víno s jemnou chutí s nádechem vůně fialek.

ARCHIVACE: 1 - 2 roky

MODRÝ WILDBACHER: červené/růžové, tato odrůda jinak známá jako Schilcher, poskytuje tradičně lehké, suché, řízné, bledě růžové víno s ovocnou příchutí.

ARCHIVACE: 1 - 2 roky

MODRÁ FRANKOVKA: červené, tato odrůda je známá v Německu jako Lemberger a v Maďarsku jako Kékfrankos a je oblíbené v pahorkatině Burgenlandu v oblasti Neziderského jezera, kde poskytuje trpké, ovocné víno s příznivým obsahem taninu a se zahaleným nádechem třešní a koření. Nejlepší vzorky Modré Frankovky jsou plná vína, někdy zrající nějaký čas v soudcích.

ARCHIVACE: 2 - 4 roky

BOUVIER: bílé, raně zrající stolní odrůda s nízkým obsahem přírodních kyselin, často používaná k výrobě špičkových přívlastkových vín.

ARCHIVACE: 1 - 3 roky (Odrůdové víno), 2 - 8 let (Víno s přívlastkem)