C

CA
(španělsky) Zkratka pro Cooperativa Agricola a jiné názvy označující místní nebo regionální družstva ve Španělsku

CANTINA
(italsky) Vinařská firma v Itálii

CANTINA SOCIALE
(italsky) Pěstitelské družstvo v Itálii

CARPANO
Nejstarší italská firma na výrobu vermutů, pojmenovaná po vynálezci tohoto nápoje. Vermuty Carpano patří k nejdražším a Carpano Rosso je prý nejlepším vermutem na světě. Vyniká mimořádnou plností, nejjemnější hořkostí a zvláště dlouhým pavím chvostem. Hlavní závod firmy v Turíně má kapacitu 80 000 hl vína. Výrobní postupy znají údajně jen tři lidé, ovšem každý pouze třetinu. Carpano Antonio B.- italský mnich, vynálezce vermutu. Roku 1786 začal přidávat koření a cukr do vína a léčit žaludeční potíže způsobené nadměrným přijímáním potravy. Castelli romani-římské zámky. Kraj v okolí Říma, kde se na sopečných svazích odedávna pěstuje vinná réva poskytující velmi dobrá bílá vína

CEDROVÉ DŘEVO
Čistě subjektivní výraz používaný pro určitý buket spojovaný se zráním v láhvi vína, které bylo předtím uskladněno nebo kvašeno v dřevěném sudu, obvykle dubovém

CELKOVÝ OBSAH ALKOHOLU
Celkový obsah alkoholu se uvádí v procentech objemových a je sumou skutečného a možného obsahu alkoholu, který by mohl vzniknout úplným zkvašením cukru obsaženého ve 100 objemových jednotkách daného produktu

CÉPAGE
(francouzsky) Výraz, doslova znamená "odrůda révy" bývá někdy používán na etiketě bezprostředně před uvedením odrůdy, zatímco množné číslo tohoto výrazu (cépages) se používá jako odkazu odrůdového množství v určitém cuvée

CIBÉBA
neboli hrozinka je scvrklá bobule seschlá výparem vody. Vzniká buď ji ve vinici při přezrávání hroznů (pro výrobu vín kategorie výběr z cibéb) nebo při ponechání sklizených hroznů ve větraném prostoru či na slámě (k výrobě slámových vín)

CIDRE
Francouzské jablečné víno

CLAIRET
(francouzsky) Víno řadící se někam mezi tmavé růžové a světle růžové víno (čti "klaret"), výraz pro červené víno z Bordeaux.

CLARET
(anglicky) Výraz pro červené víno z Bordeaux. Etymologicky je stejného původu jako francouzský výraz clairet

CLASSICO
(italsky) Výraz, který by měl být používán pouze pro vína vyrobená v historických nebo klasických částech apelace, obvykle v malých, kopcovitých regionech uprostřed DOC - používáno v Itálii

CLIMAT
(francouzsky) Malá parcela s vlastním jménem, která je umístněná uvnitř, tedy obklopená nějakou jinou specifickou vinicí - ve Francii

CLOS
(francouzsky) Výraz synonymní s výrazem climat s tou vyjímkou, že tato parcela je nebo byla ohrazená zdí - ve Francii

COTE, COTES
(francouzsky) Stýkající se svah (svahy) nebo úbočí na jednom rozsáhlejším svahu nebo kopci - ve Francii

COTEAUX
(francouzsky) Svahy a úbočí v kopcovité krajině vzájemně se nestýkající - ve Francii

COULURE
(francouzsky) Sprchání; fyziologická choroba révy vyskytují se jako důsledek střídání teplých a chladných, suchých a vlhkých podmínek při rašení oček. Projevuje se v době kvetení, během kterého je počasí příliš slunečné, míza se překotně žene kolem embryonálních hroznů do letorostů, čímž dochází k bujnému růstu baldachýnu olistění ale nedostatečné dodávce základních živin hroznům. Sotva vytvořené bobule usychají a opadají

COUPAGE
(francouzsky) Kupáž; scelování jednoho vína druhým

CRÉMANT
(francouzsky) Je alternativou k šampaňskému vínu, nepochází ze Champagne, ale vyrábí se stejnými postupy v ostatních regionech Francie.Crémant je vyráběný klasickou metodou,s minimální dobou zrání 1 rok. Aby mohlo víno nést označení Crémant musí pocházet z přesně vymezených apelací

CRU
(francouzsky) Doslova znamená vzrůst, jako v Cru Bourgeois nebo Cru Classé ("krü)

CRU BOURGEOIS
(francouzsky) Neklasifikovaná vinice s neklasifikovaným vzrůstem v oblasti Médoc (krü buržoa)

CRU CLASSÉ
(francouzsky) Oficiálně klasifikovaná francouzská vinice

CS
(italsky) Zkratka pro Cantina Sociale a další názvy, označující místní nebo regionální družstvo

CUKERNATOST
Udává obsah cukrů v moštu a je rozhodující pro posouzení kvality budoucího vína. Na obsahu cukrů závisí pozdější obsah alkoholu a na cukry jsou též vázány buketní látky. Při nízké cukernatosti se mošt docukruje, tj. přidává se řepný cukr, aby obsah alkoholu dosáhl požadované výše. Cukernatost se zjišťuje Klosterneuburským moštoměrem udávajícím obsah cukru ve 100 kg moštu, u nás čs. normovým moštoměrem (ČSNM), který udává množství cukru (v kg) ve 100 litrech moštu

CUVAISON
(francouzsky) Perioda kvašení při výrobě červených vín, během které je mošt udržován v kontaktu se slupkami

CUVE
(francouzsky) Tank; tento výraz nezaměňujte s výrazem cuvée

CUVE CLOSE
(francouzsky) Metoda výroby šumivých vín umožňující druhé kvašení v sudech. Označení cuve close je synonymní s Charmatovou metodou nebo Tankovou metodou

CUVÉE
(francouzsky) Toto označení původně znamenalo víno z jednoho sudu, neboli cuve, nyní však znamená specifickou směsku nebo produkt, který je ze současného komerčního hlediska, z různých sudů

CV
(francouzsky) Zkratka pro Coopérative de Vignerons a různé další názvy označující místní nebo regionální družstva

ČIŘENÍ
Pročišťování čerstvého hroznového moštu nebo vína bývá často urychlováno použitím různých čiřicích činitelů, kteří elektrolytickou reakcí vysráží opačně nabité částice

ČÍSLO LOT EU
Navrženo směrnicí EU v roce 1989 a zavedeno všemi členskými státy společenství v roce 1992. Toto číslo LOT musí být uvedeno na každé láhvi vína vyrobené nebo prodávané v rámci EU. Pokud by víno muselo být z jakýchkoli důvodů staženo z všeobecné distribuce, může tento kód předejít zbytečným škodám a ztrátám tím, že přesně určí dodavatele vína